Gezond eten is essentieel voor een goed leven. In Nederland hebben we een handige gids voor gezond eten, bekend als de ‘Schijf van Vijf’. De Schijf van Vijf is ontwikkeld door het Voedingscentrum en biedt praktische richtlijnen voor een gezond en gebalanceerd dieet.

Wat is de Schijf van Vijf?

De Schijf van Vijf is een model dat is ontworpen om mensen te helpen bij het maken van gezonde voedingskeuzes. Het model is verdeeld in vijf segmenten, elk vertegenwoordigt een verschillende voedselgroep. Deze groepen zijn:

  1. Groente en fruit: Dit zijn belangrijke bronnen van vitamines, mineralen en vezels. Het wordt aanbevolen om dagelijks ten minste 250 gram groente en twee stuks fruit te eten.
  2. Brood, graanproducten en aardappelen: Deze voedingsmiddelen leveren energie in de vorm van koolhydraten, evenals vezels, B-vitamines en mineralen.
  3. Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel: Deze groep bevat eiwitrijk voedsel, dat essentieel is voor groei en herstel.
  4. Vetten en oliën: Hoewel ze met mate moeten worden geconsumeerd, zijn vetten een belangrijke energiebron en leveren ze essentiële vetzuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken.
  5. Dranken: Water, thee en koffie zonder suiker zijn de beste keuzes. Het wordt aanbevolen om dagelijks minstens 1,5 tot 2 liter te drinken.

Hoe de Schijf van Vijf te gebruiken?

Het idee is om elke dag voedsel uit elk van deze groepen te consumeren, met de nadruk op variatie om een breed scala aan voedingsstoffen te krijgen. Het is ook belangrijk om portiegroottes te beheersen om overeten te voorkomen.

Waarom is de Schijf van Vijf belangrijk?

De Schijf van Vijf helpt mensen om bewuste voedingskeuzes te maken. Het bevordert een dieet dat rijk is aan voedingsstoffen en laag in verwerkte voedingsmiddelen, suiker, zout en verzadigde vetten. Dit kan helpen bij het handhaven van een gezond gewicht en het verminderen van het risico op chronische ziekten zoals hartziekten en diabetes.

Conclusie

Gezond eten hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met hulpmiddelen zoals de Schijf van Vijf kunnen we gemakkelijk gezonde keuzes maken die ons welzijn verbeteren. Onthoud dat het belangrijk is om een evenwichtig dieet te volgen dat rijk is aan verschillende voedingsmiddelen om ervoor te zorgen dat we alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen. Eet smakelijk!

Reclame